Saturday, January 31, 2009

Setahun Berlalu.. dan setahun lagi mendatang..

Setahun Berlalu.. dan setahun lagi mendatang..

Orang cerdik adalah yang belajar dari kelmarin, bersungguh-sungguh untuk hari ini, dan bersedia untuk hari esok..

Penulis: Hasan Abduh Nu’man

Alih bahasa: Maal Hijrah

Sumber: Majalah Almujtama’ (مجلة المجتمع) www.almujtamaa-mag.com

Aku menatapi kalendar yang berada di atas mejaku.. lalu aku teringat, dahulu pada awal tahun kalendar itu mempunyai banyak lembaran.. ketika itu, aku terfikir bahawa ada setahun yang panjang akan aku lalui.. setiap hari aku mengoyaknya selembar demi selembar, tiada kesan yang tampak.. namun, di akhir tahun, aku dapati hanya tinggal beberapa helai sahaja dari kalendar tadi.. 12 bulan telah berlalu, tidak kurang dari 8640 jam, 518400 minit berlalu melengkapi pusingannya, dan 31,104,000 saat berlalu dengan kecepatan jarum saat.. semua telah berlalu dan hilang..

Sekarang, tahun 2008M – 1429H telah hilang dari kehidupan kita.. dan kita saling mengucapkan tahniah dengan kedatangan tahun baru..

Begitulah umur kita.. sejumlah hari dan malam.. setiap kali menghilang satu hari atau berlalu malam, berkurang jugalah baki hari-hari kehidupan kita.. sehinggalah semua baki itu habis, lalu kita akan meninggalkan dunia ini..

Maka, orang yang cerdik adalah yang belajar dari kelmarin, bersungguh-sungguh pada hari ini, dan bersedia untuk hari esok.. salah satu kata-kata hikmat yang terhebat yang mengisahkan pergantian tahun dan perubahan waktu dan manusia, yang membuktikan kesempurnaan keagungan Allah Ta’ala, adalah firman Allah:

(Dia lah Yang awal dan Yang Akhir; dan Yang zahir serta Yang Batin; dan Dia lah Yang Maha mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.) (Al-Hadid:3)

Maka, Dialah yang awal, tiada sesuatu sebelumNya.. Dialah yang akhir, tiada sesuatu pun selepasNya.. Dialah yang zahir (jelas) (melalui ciptaan-ciptaanNya) tiada yang lebih zahir darinya.. Dan Dialah yang batin (tersembunyi)(tidak dapat dikesan oleh pancaindera) tiada yang lebih dariNya.. Tiada tuhan (yang berhak disembah) kecuali Allah ! betapa Agung dan Mulianya perihalNya!!

Hasan Basri pernah menyebut “wahai anak adam, sesungguhnya kamu adalah (sejumlah) hari.. apabila berlalu satu hari, maka hilanglah juga sebahagian dari dirimu”

Dalam sebait syair arab:

Sesungguhnya kita gembira dengan satu hari yg kita lalui <> dan sehari berlalu ajal pun semakin mendekati

Mari kita sama-sama berfikir 12 bulan yg telah berlalu.. apa telah kita lakukan? Apa yg telah kita tinggalkan kesan (yg baik)? Apa yg telah kita mulakan? Dan bila akan berakhir apa yg telah mulakan itu? Apa yg telah bertambah dalam kehidupan kita? Dan apa yg telah kita tambahkan dalam kehidupan orang sekeliling kita?

Jika kita telah melakukan yg baik, maka segala puji bagi Allah.. jikalau sebaliknya, maka cepat-cepat mendapatkan semula apa yg telah terlepas.. agar kita dapat gantikan pada tahun hadapan, jika masih ada baki umur..

Seterusnya?

Sekarang kita berada di ambang 365 hari baru.. maka perancangan kita mestilah hebat.. mesti dipenuhi dengan peristiwa-peristiwa penting dan kejayaan demi kejayaan.. ia mestilah menjadi hari-hari yang bersinar dipenuhi dengan kegembiraan dan kebahagiaan,, dan mestilah membawa perkara-perkara positif di dalam dunia ini di bawah payungnya…

Sesungguhnya umat-umat itu dihormati kerana tahun-tahun yang ia bina dan sumbangkan kepada umat manusia.. maka salafussoleh (generasi terdahulu yang soleh) –keredhaan Allah kepada mereka- telah membina ketamadunan islam dalam bentuk yang paling indah hanya dalam tempoh yang singkat sahaja.. sehingga umat-umat lain di timur dan di barat mendapat manfaat dari tamadun islam yang mulia.. semua yang dekat dan yang jauh mengakui kehebatan ketamadunan itu yang terhasil dalam masa singkat selepas kemunculan dan tersebarnya agama islam, melalui kehebatan orang-orang istimewa yang beriman dengan Allah dan rasulnya ini,. Mereka memfokuskan kemampuan berfikir dan kekuatan badan dan masa mereka untuk berkhidmat kepada agama yang Allah redhoi untuk mereka.. maka, masa mereka dirancang dan disusun, mereka tidak mensia-siakan suatu peluang pun dan tidak pula membuang tenaga kecuali untuk membina umat mereka dan meninggikan kedudukan mereka di antara umat-umat dan bangsa-bangsa lain…

Oleh itu, suatu umat yang tidak secara baik memanfaatkan masa tidak akan dapat berada di depan dan menjadi pemimpin.

Perancangan Untuk masa depan..

Antara perkara terpenting yg perlu diberi perhatian ketika akhir-akhir tahun ialah isu perancangan untuk masa hadapan.. bagaimana kita membuat perancangan untuk masa depan umat islam dengan berilhamkan tahun-tahun berlalu, dengan melihat tahun-tahun mendatang, dan mengambil kira keperluan-keperluan umat dan kelemahannya, serta berusaha menampung kebocoran-kebocoran ini di masa depan? Jawapan bagi persoalan ini ialah meletakkan suatu strategi kerja yang baik yang dapat dilaksanakan secara bertahap dan langkah demi langkah.. kerana perancangan masa hadapan haruslah berasaskan pemanfaatan peristiwa-peristiwa lalu –yg jauh atau dekat- sehingga pembinaan ketamadunan umat islam menjadi sempurna, dan ia kembali dihargai oleh semua umat.

Hayati tugas-tugas yang kita perlu lakukan ini:

- Ujian kepentingan: adakah perkara ini sangat penting, dan perlu diutamakan dalam hidupku? Ini kerana banyak aktiviti yang kita lakukan hanyalah kerana kita sukakannya sahaja, bukan kerana ia penting.

- Ujian kepakaran (specialty): adakah perkara ini kepakaranku? Kamu akan dapati banyak tugas yang kamu lakukan bukanlah dalam kepakaran kamu.

- Ujian kemampuan: adakah aku lakukan kerja dengan sebesar mungkin kemampuan yang boleh?

Akhirnya..

Telah tiba tahun baru.. tajuknya adalah cita-cita dan tawakkal kepada Allah.. kerana hari-hari kita telah ditentukan, malam-malam kita pun telah ditentukan, dan kita tertakluk kepada kehendak Allah dan takdirNya.. oleh itu, bergantung kepada Allah adalah keperluan kita pada tahun baru ini.. taqarrub (mendekati) kepadaNya dengan amal-amal soleh, dan menyapu habuk-habuk perbalahan dengan sanak-saudara dan rakan-rakan… tahun yang kita inginkan kasih sayang dan persahabatan di dalamnya.. tahun yang kita inginkan permulaan hubungan baik antara muslimin.. Ibnu Al-Jauzi pernah berkata –semoga Allah merahmatinya- “siapa yang berfikir tentang akibat (buruk) dunia akan berjaga-jaga, dan siapa yang meyakini jauhnya perjalanan akan bersiap untuk bermusafir”…

No comments: