Thursday, February 12, 2009

Fikir sejenak, kemudian bersyukur..

Anda haruslah mengingati nikmat Allah kepada diri anda kerana ia mencurah-curah dari atas anda dan dari bawah kakimu.. Allah berfirman “Jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah nescaya kamu tidak akan dapat menghitungnya..” Anda melihat kesihatan pada diri anda, keamanan pada tanah air, makanan, pakaian, udara dan air.. Kamu memiliki dunia, namun tidak merasainya!! Memiliki kehidupan, namun tidak mengetahuinya!! Firman Allah “dan (Allah) menyempurnakan nikmat-nikmatnya ke atas kamu yang zahir atau tersembunyi..”
Kalau anda menghayati dengan bersungguh-sungguh, anda dapati bahawa anda meiliki dua mata, lidah, dua bibir, dua tangan dan dua kaki.. “dan dengan nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?!!”

Adakah sesuatu yang biasa bagi kamu jika kamu dapat berjalan dengan kakimu??! Sedangkan banyak kaki yang kudung!! Adakah biasa bagimu bahawa kamu dapat bergantung pada kakimu sedangkan banyak kaki yang dipotong??!! Adakah kecil bagimu bahawa kamu dapat tidur sedangkan banyak mata tak dapat tidur kerana kesakitan??!! Kamu dapat mengisi perutmu dengan makanan yang lazat dan mair yang sejuk, sedangkan di sana ada yang tidak berselera untuk makan dan mulutnya terasa pahit untuk minum disebabkan penyakit mereka??!!
Hayatilah pendengaranmu, kamu selamat dari pekak.. Amati penglihatanmu, kamu selamat dari buta.. Lihatlah kulitmu, kamu selamat dari kusta.. Perhatikan akalmu, Allah telah menganugerahkan akal padamu dan tidak menjadikan kamu menderita gila dan hilang akal..

Mahukah dua mata kamu itu ditukar dengan segunung emas??!! Sukakah kamu menjual pendengaranmu dengan dua bukit perak??!! Mahukah kamu membeli istana-istana Az-Zahra’ dengan lidah kamu, lalu kamu jadi bisu??!! Adakah kamu akan menukar tangan kamu dengan selonggok berlian dan permata yaqut, lalu kamu kudung?? Sesungguhnya kamu berada dalam kenikmatan dan kelebihan yang banyak, tetapi kamu tak mengetahui.. Kamu hidup dengan rasa bimbang, kecewa, sedih dan hambar!! Sedangkan kamu punya roti enak, air sejuk, tidur yang tenang dan kesihatan yang baik.. Kamu memikirkan yang hilang, tetapi tidak mensyukuri yang ada.. Kamu kesal dengan kerugian harta, sedangkan kamu punya kunci kebahagiaan, dan kebaikan, kebolehan, nikmat dan harta benda yang mencurah-curah.. “dan pada dirimu, tidakkan kamu mengamati?”

Fikirkanlah tentang dirimu, keluargamu, rumahmu, jawatanmu, kesihatanmu, rakan-rakanmu dan dunia sekeliling kamu… Janganlah kamu jadi orang yang Allah sebut sebagai “mereka mengetahui nikmat Allah tetapi mengingkarinya…"

Sumber: Islamonline.net
Penulis: Dr. ‘Aidh Al-Qarni
Alih Bahasa: Maal Hijrah

No comments: