Tuesday, May 27, 2008

Membaca Memantapkan Bahasa...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah bertemu lagi dengan kawan-kawan semua... Syukran Jazilan sebab sudi baca blog yang tak seberapa ni...

Harini saya nak kongsi tentang satu lagi tip memantapkan BAHASA ARAB anda .. Caranya ialah dengan banyak membaca...

Bagi yang masih baru belajar bahasa arab cam kita ni mestilah kena mula dengan bacaan yang ringan-ringan dan menarik... tak la terkebil2 nanti nak cari maksud dalam kamus kan ..

Sebab tu dulu (n sampai skrg gak) saya selalu baca kartun bahasa arab... Masa dulu saya baca kartun "Donald Duck" edisi mesir punya... bagus komik tu.. dia gunakan bahasa arab fushah (baku).. siap ada gambar lagi.. (kalau ada sedara2 dekat mesir suruh diorang beli komik2 tu... tak pasti la plak ada lagi ke tak) so, kalau ada kalimah2 yang kurang faham boleh agak maksud dia dari gambar.. pastu pulak baca komik ni tak boring laaa (at least for me...) sapa yang tak suka dengar cerita kan... Al-quran pun banyak terisi cerita2 tentang umat-umat terdahulu kan.. kan.. kan..?

Sekarang.. dalam internet pun ada banyak site2 kanak2 dalam bahasa arab.. bahasa yang digunakan pun senang n fushah...

Jadi, di sini saya nak kongsi satu site komik bahasa arab http://alfatehmag.net/ ... lawat2 la site ni ... insyaAllah banyak bermanfaat..

Wassalam

2 comments:

ijad said...

uridu an takallam lughotul arabiah..sukran..ya maulana ya habibi..

Maal Hijrah said...

Jazakallahu khairan ya akhi Ijad...
يمكن أن نتكلم معاً (kita boleh bercakap bersama)

Afwan ya akh... sepatutnya "an atakallam" (أتكلم)

Syukran kerana menyokong..